Var bor dina böcker?

Kanske i ett trevligt vitrinskåp? Böcker har i alla tider varit omtyckta artefakter att stapla omkring sig. Även för den som inte bor i ett bibliotek.

Ända sedan boken såg dagens ljus under papyrustiden har de varit statussymboler som man knappast velat gömma undan. De signalerar förfining och smak och gör sig bra i såväl slott som koja.  På 1500-talet i Holland mättes en mans status och framgång inte i hur många vänner han hade eller hur stora hans ägor var, utan i hur många böcker han hade. Böcker var mer eftertraktade än både kaffe och tulpaner och målningar. Böcker var bättre än bakelser och pärlor – och inte behövde man ha läst dem heller. Det räckte med att de spred sin fröjd de tysta tingens väg. Även om värdet har sjunkit är böcker än idag härliga inredningsdetaljer och vänner för livet. En riktig bokälskare vill omge sig med dem dygnet runt. De passar i alla rum, och är således versatila inredningskomponenter. Ett vitrinskåp är ett trevligt sätt att gömma sina böcker bakom lås och blom. Det skyddar mot smuts och damm, och i våtrumsmiljöer som kök och badrum även mot fukt och väta.

Inred med böcker

Den vänliga bibliotekarien Jenny Lindh besvarar allehanda bokrelaterade frågor i DN:s bokspalt, och rett ut vilka böcker som med fördel kan användas som inredningsdetaljer. Vad är bokvärldens motsvarighet till limefrukter och stockholmsvitt, undrar signaturen ”Måns” försynt. Lindh avråder från sjuttiotalsupplagan av Hjalmar Bergmans ”Clownen Jac” och nobelpristagaren Isaac Bashevis Singer, eftersom dessa återfinns i överflöd på Myrorna. Den som ändå känner starkt för Singers fatalistiska berättelser om livet i liminalfasen mellan den gamla världen och den nya – Östeuropas sönderbrända shtetls i alarmerande kontrast mot Broadways bullrande avenyer – rekommenderas att införskaffa de nyare utgåvorna. Däremot menar Jenny Lind att Horace Engdahls ”Cigaretten efteråt” är ett utmärkt val för den belevade.  Var sak har sin plats; så även boken.